Tiroidita Hashimoto

Tiroidita cronica autoimuna Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna caracterizata printr-o agresare a organismului de catre propriul sau sistem imunitar. Este una dintre cele mai frecvente cauze de gusa (crestere in volum al glandei tiroide) si de hipotiroidism mai ales la femei.


Tabloul clinic este caracterizat de cresterea in volum al tiroidei, de obicei fara noduli tiroidieni (gusa difuza) care poate porduce fenomene compresive: senzatie de presiune sau disconfort local si tulburari de inghitire in functie de dimensiunile tiroidei. Tiroidita Hashimoto evoluaza spre atrofia (micsorarea) glandei tiroide cu aparitia hipotiroidismului prin insuficienta tiroidei de a secreta hormoni in cantitate necesara (vezi tabloul clinic al hipotiroidismului). La pacientii sub tratament substitutiv tiroidian este necesara cresterea dozelor in timp. Rar tiroidita Hashimoto produce un hipertiroidism tranzitor cu scadere in greutate, intoleranta la caldura, palpitatii, transpiratii, tremuraturi.


Diagnosticul se face prin dozarea anticorpilor tiroidieni (anticorpi anti-TPO  si anticorpi anti-Tg) si dozarea hormonilor tiroidieni (TSH, fT4) combinat cu ecografia tiroidiana care are un aspect specific in tiroidita Hashimoto (aspect „mancat de molii“ sau de „fagure de miere“).


Tratamentul tiroiditei Hashimoto este substitutia hormonala cu levotiroxina (L-Thyroxin, Euthyrox) in caz de hipotiroidism.

Tratamentul hormonal in caz de gusa cu functie tiroidiana normala este controversat si contestat pentru ca poate produce semne si simptome ale hipertiroidismului cu complicatii precum osteoporoza si aritmii cardiace, mai ales la varstnici.

Administrarea de preparate de iod este contraindicata pentru ca poate produca hipotiroidism.

Indepartarea chirurgicala a glandei tiroide este rezervata cazurilor cu gusa voluminoasa cu fenomene compresive sau in caz de noduli cu suspiciune de malignitate. Nodulii in contextul tiroiditei Hashimoto cel mai des sunt benigni dar tiroidita Hashimoto se asociaza cu o incidenta mai mare a limfomului tiroidian ca si eventuala malignitate.